Δελτίο Τύπου για το Ψήφισμα ενάντια στα διόδια που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς στη συνεδρίαση της 31/1/2024

 

Η Λαϊκή Συσπείρωση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 31/1/2024 αναφορικά με το θέμα του ψηφίσματος κατά των διοδίων τοποθετήθηκε πως το αίτημα για κατάργηση όλων των διοδίων για όλο το λαό είναι το μόνο σωστό αίτημα την εποχή που τα λαϊκά στρώματα βλέπουν το εισόδημα τους να εξανεμίζεται μέσω της ακρίβειας.

Στο σχετικό ψήφισμα που κατέθεσε αναφέρονται τα εξής:

Ούτε σκέψη για διόδια στον κόμβο της Βαρυμπόμπης!

Το 2024 ήρθε μαζί με αυξήσεις 7% στα διόδια!

Από τώρα κυβέρνηση και παραχωρησιούχοι (δηλαδή οι εταιρείες που εκμεταλλεύονται τους αυτοκινητόδρομους) προεξοφλούν ότι τα διόδια θα αυξηθούν και το 2025 και το 2026!

Στις ίδιες εταιρείες έχει ήδη δοθεί κρατική επιδότηση ύψους 73 εκατ. ευρώ εξαιτίας των μειωμένων κερδών την περίοδο του lockdown!

Πρόκειται για τους δρόμους που:

▶ Έχει πληρώσει με χρήμα και εργατικά ατυχήματα, κατά τη κατασκευή τους, ο λαός!

▶ “Απαγορεύεται” να βρέξει πολύ ή να χιονίσει γιατί μπορεί να εγκλωβιστούν οδηγοί!

Η παράδοση του κρίσιμου τομέα των αυτοκινητόδρομων σε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες αυτά τα αποτελέσματα έχει:

▶ Απαξιωμένο και πανάκριβο οδικό δίκτυο.

▶ Ελλιπή μέτρα ασφαλείας γιατί αυτά κοστίζουν στο κράτος και τις εταιρείες!

Δεν ανεχόμαστε νέες αυξήσεις στα διόδια ούτε κατασκευή νέων σταθμών όπως σχεδιάζουν για τον κόμβο της Βαρυμπόμπης και του Αγ. Στεφάνου, δίπλα στις αυξήσεις στα τρόφιμα, στο ρεύμα, στα νοίκια, δίπλα στο αυξανόμενο κόστος για Υγεία και Παιδεία!

Επιπλέον η κατασκευή διοδίων σε Βαρυμπόμπη και Άγιο Στέφανο θα επιφέρει μεγάλη κυκλοφοριακή επιβάρυνση ενώ οι χιλιάδες εργαζόμενοι και κάτοικοι της περιοχής θα πληρώνουν καθημερινά για τη διαδρομή από το σπίτι στη δουλειά τους, αφού στις περιοχές μας εδρεύουν εκατοντάδες εταιρείες στις οποίες απασχολούνται.

Απαιτούμε να καταργηθούν οι συμβάσεις παραχώρησης των εθνικών δρόμων!

Για δρόμους ασφαλείς και δωρεάν γιατί είναι κοινωνικό αγαθό καθώς έχουν κατασκευαστεί με χρήματα των εργαζομένων και που σήμερα συνεχίζουν να τους χρυσοπληρώνουν με τα τέλη κυκλοφορίας, φόρους στα καύσιμα και άλλους φόρους.

Στις παραινέσεις, από πλευράς της Διοίκησης, για τη σημασία του να βγεί ομόφωνο ψήφισμα, αντιπροτείναμε να προστεθεί στο κείμενο που κατέθεσε ο Δήμαρχος, η αναφορά στη κατάργηση της σύμβασης παραχώρησης (η οποία στοιχίζει στο κράτος, δηλαδή στους φορολογούμενους, εκατομμύρια ΕΥΡΩ/χρόνο για όσο καιρό δεν υλοποιείται) και θα το στηρίξουμε, άλλως θα ψηφίσουμε λευκό. 

Η πλευρά της διοίκησης αρνήθηκε, αποδεικνύοντας ότι δεν γίνεται να είσαι πιστός στην πολιτική που παραχωρεί στους ιδιώτες τους εθνικούς δρόμους και από την άλλη να «παλεύεις» ενάντια στα διόδια και έτσι ψηφίσαμε λευκό. 

Είμαστε σίγουροι πως η κατάργηση των διοδίων μπορεί να είναι αποτέλεσμα μόνο ενός πανελλαδικά συντονισμένου κινήματος που θα διεκδικεί δωρεάν σύγχρονους και ασφαλείς αυτοκινητόδρομους για όλο το λαό.

Σε αυτόν τον αγώνα οι εκλεγμένοι κομμουνιστές περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Καλούμε το λαό να βγάλει συμπεράσματα, να δυναμώσει τη πάλη για δωρεάν, σύγχρονους και ασφαλείς αυτοκινητοδρόμους.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις