Στερνό αντίο στον αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Χρήστο Καρύδη


Η Κ.Ο.Β. Κηφισιάς του ΚΚΕ εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για την απώλεια του συντρόφου μας Χρήστου Καρύδη, προέδρου του παραρτήματος Κηφισιάς της ΠΕΑΕΑ, ενός πραγματικού και ξεχωριστού αγωνιστή που αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για την εκπλήρωση των ιδανικών του.
 Συνέδεσε άρρηκτα τη ζωή του με την ηρωική πορεία του ΚΚΕ. Πάντα παρών και δυνατός για να προσφέρει με κάθε τρόπο στην υπόθεση της απελευθέρωσης της εργατικής τάξης από τα δεσμά του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος.
Ο σ/φος Χρήστος γεννήθηκε με το δίδυμο αδερφό του Γιάννη στις 26-7-1926 στη Σκάλα Μεσσηνίας από λαϊκή – αγροτική οικογένεια. Με την έναρξη του πολέμου και σε ηλικία μόλις 16 ετών εντάχθηκε στις γραμμές του ΕΛΑΣ υπηρετώντας, τόσο στην Πελοπόννησο, όσο και στη Ρούμελη. Παράλληλα, οργανώθηκε στο Κόμμα του, το ΚΚΕ, στο οποίο παρέμεινε μέχρι τέλους.
Μετά τη Βάρκιζα συνελήφθη από το αστικό - αντιδραστικό καθεστώς του εμφυλίου και οδηγήθηκε στα κολαστήρια των φυλακών και της εξορίας για 18 ολόκληρα χρόνια. Κρήτη, Κέρκυρα, Γυάρος και Μακρόνησος είναι οι μάρτυρες του λαϊκού αγωνιστή που δεν υπέγραψε, δεν λύγισε, παρέμεινε συνεπής στην ιδεολογία του, το Κόμμα του και την υπόθεση της εργατικής τάξης.
Με την απελευθέρωσή του, το 1965, εργάστηκε ως κλωστοϋφαντουργός, συνεχίζοντας με το ίδιο πάθος την πάλη ενάντια στην ταξική εκμετάλλευση και δείχνοντας στην πράξη τι σημαίνει να είσαι κομμουνιστής, πρωτοπόρος των εργαζομένων, καθώς πρωτοστάτησε στη συνδικαλιστική οργάνωση των συναδέλφων του και στα δύο εργοστάσια που εργάστηκε.
Η πλήρης σε προσφορά ζωή του, του ανταποδόθηκε με μία ζηλευτή οικογένεια καθώς με τη σύζυγό του Ελένη απέκτησε μία κόρη, την Ιωάννα, στην οποίο έδωσε το όνομα του, εκτελεσμένου από την πλουτοκρατία κατά τον εμφύλιο, αδελφού του και δύο εγγόνια, τη Χριστίνα και τον Κωνσταντίνο.
Ο μεγάλος υμνητής των λαϊκών αγώνων ανέφερε πως «Ζωντανός θα πει περήφανος». Ο σ/φος Χρήστος υπήρξε υπόδειγμα υπερηφάνιας και αγωνιστικότητας και για το λόγο αυτό παρέμενε ζωντανός κι ακούραστος μέχρι την τελευταία στιγμή. Η περηφάνια του αυτή θα τον κρατάει ζωντανό στη μνήμη των κομμουνιστών. Κι εμείς, με τη σειρά μας, είμαστε υπερήφανοι για την αγωνιστική και πολιτική κληρονομιά που μας αφήνει.
Στην εκδήλωση τιμής για τον αδελφό του Γιάννη συνόψισε το περιεχόμενο της αγωνιστικής του πορείας, λέγοντας: «Για την κόκκινη σημαία και τα ανεκπλήρωτα οράματα αυτών των γενεών συνεχίζουμε κι εμείς σήμερα τον αγώνα ενάντια στον ίδιο εχθρό, τον ιμπεριαλισμό». Τα δικά σου λόγια σ/φε είναι και δικά μας. Μπορείς να είσαι ήσυχος ότι κι εμείς θα συνεχίσουμε κρατάμε ψηλά την κόκκινη σημαία, που μας παρέδωσες.
Καλό σου ταξίδι - σε ευχαριστούμε.

ΚΟΒ Κηφισιάς ΚΚΕ,
30-7-2014

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις