Προτάσεις για την βελτίωση της υποδομής του εκπαιδευτικού έργου στο Δήμο Κηφισιάς.


Προτάσεις για την βελτίωση της υποδομής του εκπαιδευτικού έργου στο Δήμο Κηφισιάς.

1. Για τους δημοτικούς βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς.
Α. Κάθε χρονιά, χιλιάδες νέες μητέρες και ζευγάρια αγωνιούν στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη θέση στους δημοτικούς βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, αφού η ανεργία, η ανασφάλεια, τα χαράτσια και η επίθεση στο εισόδημα των εργαζομένων κάνουν αδύνατο το κόστος του ιδιωτικού σταθμού. Αλλά ακόμα κι αν κάποιοι είναι «τυχεροί» και εγκριθεί η αίτησή του, τα προβλήματα δεν σταματούν.
Η συνεχής υποχρηματοδότηση των παιδικών σταθμών, χρόνο με το χρόνο –με το άλλοθι της οικονομικής κρίσης- οδηγεί στην υποβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου, την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού, τις ιδιωτικοποιήσεις και την οικονομική αφαίμαξη των λαϊκών οικογενειών.
Κτήρια ακατάλληλα, χωρίς προαύλια, ασυντήρητα, χωρίς ελέγχους αντισεισμικής προστασίας και πυρασφάλειας. Τροφεία, των οποίων το ύψος είναι κλιμακούμενο του εισοδήματος των γονέων. Προσωπικό που προσλαμβάνεται με 2μηνες, 4μηνες, 8μηνες συμβάσεις, ενώ το μόνιμο συνεχώς περιορίζεται, σε βάρος της φροντίδας των παιδιών που, από παιδαγωγικής σκοπιάς, πρέπει να αναλαμβάνεται από τα ίδια άτομα. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που περικόπτεται η σίτιση των παιδιών, για τη μείωση του κόστους. Το βάρος για την αγορά των αναλωσίμων, που είναι απαραίτητα για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών, επιβαρύνει τους γονείς, που αναγκάζονται να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Πολλοί σταθμοί παρουσιάζουν ελλείψεις, που καλούνται να καλύψουν οι γονείς, είτε συνεισφέροντας οικονομικά, είτε με την προσωπική τους εργασία. Όλα αυτά είναι προβλήματα που βρίσκονται καθημερινά στο επίκεντρο της λειτουργίας των παιδικών σταθμών. Και σε αυτά δεν αναφέρουμε καν την ανύπαρκτη ιατρική παρακολούθηση και πρόληψη.
Η προσχολική αγωγή είναι απαραίτητη για την κοινωνικοποίηση του παιδιού και την ψυχοσωματική του διαμόρφωση. Είναι καθοριστικής σημασίας μέτρο για την αντιμετώπιση των μορφωτικών ανισοτήτων, αλλά και τη διαμόρφωση ισορροπημένης κοινωνικής προσωπικότητας, ολόπλευρα αναπτυγμένης. Η προσχολική αγωγή δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως πολυτέλεια, δεν μπορεί να μετριέται με αριθμούς και στατιστικά στοιχεία κόστους.
Από το 2000 που οι παιδικοί σταθμοί πέρασαν στους δήμους, χωρίς να εξασφαλίζεται επαρκής χρηματοδότηση, δρομολογείται η ιδιωτικοποίησή τους και σοβαρές ευθύνες βαρύνουν τις δημοτικές αρχές, που συνέδραμαν σε αυτήν την καταστροφική πορεία. Προώθησαν την αποκέντρωση και την επιχειρηματική – ανταποδοτική λειτουργία. Στόχο έχουν να παραδοθεί και αυτό το κομμάτι της κοινωνικής πρόνοιας στους επιχειρηματίες, αφού περάσει από μια σειρά πειραμάτων αυτοδιαχείρισης, κοινωνικών επιχειρήσεων, ΜΚΟ, πιστοποιημένων μικρών μονάδων από τους συνταξιούχους της ενεργού γήρανσης κ.λπ.
Β. Στο επίπεδο του Δήμου Κηφισιάς, οι δημοτικές αρχές, διαχρονικά, οδηγούν στα ίδια αδιέξοδα γονείς και παιδιά, εφαρμόζοντας πιστά όλες τις παραπάνω αντιλαϊκές πολιτικές. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής:
Αποκλείονται τα παιδιά των ανέργων γονέων, ενώ πρέπει να πληρούνται και εισοδηματικά κριτήρια, αποδεικνύοντας ότι ο Δήμος αντιμετωπίζει την προσχολική αγωγή ως baby parking κι όχι ως απαραίτητη προϋπόθεση για την κοινωνικοποίηση, τη δημιουργική απασχόληση και την ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών. Επιβάλλονται δυσβάσταχτα τροφεία, κατ’ εφαρμογή της ανταποδοτικής λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου, που φτάνουν μέχρι και τα 50 ευρώ μηνιαίως. Η τοποθέτηση της παράταξης του Δημάρχου ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν έχουν αυξηθεί τα τροφεία, εμπαίζει τις λαϊκές οικογένειες του δήμου, που βλέπουν μέρα με τη μέρα τα εισοδήματα και το επίπεδο της διαβίωσής τους να χειροτερεύει, ενώ κατοικούν σε ένα δήμο, του οποίου τα τέλη είναι ήδη υψηλά. Το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό προσλαμβάνεται με ολιγόμηνες συμβάσεις, εντείνοντας την εργασιακή ανασφάλεια και δημιουργώντας τους όρους για τη συνεχή τρομοκράτηση των εργαζομένων. Επιπλέον, οι γονείς αναγκάζονται να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των παιδικών σταθμών, υπό τον εκβιασμό ότι, σε διαφορετική περίπτωση, τα παιδιά τους θα στερηθούν βασικές φροντίδες.
Υπάρχουν μάλιστα παραδείγματα γονέων που συνεισφέρουν με την προσωπική τους εργασία στην κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των παιδικών σταθμών. Χωρίς να αμφισβητούμε τις καλές προθέσεις των γονέων, θα πρέπει να σκεφτούν οι ίδιοι και να απαντήσει η δημοτική αρχή στο ερώτημα ποιος έχει την ευθύνη για τη διασφάλιση της ασφάλειας των παιδιών από τις εργασίες αυτές. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γονέα που επισκεύασε λέβητα παιδικού σταθμού. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να καταγγείλουμε την άγνοια ή την υπαίτια απόκρυψη από τη Δημοτική αρχή, στοιχείων σχετικά με τις αιτήσεις που έγιναν για τους παιδικούς σταθμούς και τον αριθμό αυτών που απορρίφθηκαν.

2. Για τις υπόλοιπες σχολικές μονάδες.
Α. Αντίστοιχα προβλήματα δημιουργούνται και με τη μεταφορά, στην αρμοδιότητα των δήμων, της υποδομής των υπόλοιπων σχολικών μονάδων. Η έλλειψη επαρκών κονδυλίων οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τις υποδομές αυτές στην αγκαλιά των επιχειρηματιών. Επιπρόσθετα, η νέα διοικητική δομή της εκπαίδευσης, σε συνδυασμό με τον «Καλλικράτη» δημιουργεί όρους για πιο έντονη ταξική κατηγοριοποίηση μαθητών και σχολείων, με συνέπειες τη διαφοροποίηση του σχολικού και του αναλυτικού προγράμματος, τη συμμετοχή των γονιών στο κόστος λειτουργίας του σχολείου, το άνοιγμα της πόρτας του σχολείου στους επιχειρηματίες.
Β. Χαρακτηριστική για το Δήμο Κηφισιάς είναι η περίπτωση του 3ου γυμνασίου Κηφισιάς, όπου στα πλαίσια χορηγίας από πετρελαιοβιομηχανία, εμφανιζόταν επί σειρά μηνών διαφήμισή της σε τοίχο του σχολείου. Περαιτέρω, οι σχολικές μονάδες παραμένουν χωρίς φύλαξη.

3. Η θέση μας ως Λαϊκή Συσπείρωση.
Ως Λαϊκή συσπείρωση προτείνουμε στο δημοτικό συμβούλιο αλλά κυρίως, καλούμε τα φτωχά λαϊκά στρώματα να αγωνιστούν για να διεκδικήσει ο δήμος από το κράτος κονδύλια, κόντρα στην λογική της ανταποδοτικότητας. Τα αποτελέσματα μίας τέτοιας αγωνιστικής και διεκδικητικής στάσης είναι εμφανή στον Δήμο της Πετρούπολης, όπου ΟΛΑ τα παιδιά μπήκαν στους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία, δεν έγινε ΚΑΜΙΑ ΚΛΗΡΩΣΗ, ενώ ταυτόχρονα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΡΟΦΕΙΑ και χαράτσια για τους γονείς. Βέβαια, στον δήμο της Πετρούπολης ο δήμαρχος με την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο της Λαϊκής Συσπείρωσης κάλεσε τα λαϊκά στρώματα και αγωνίστηκαν, έκαναν δυναμικές κινητοποιήσεις και πέτυχαν τα αποτελέσματα αυτά, αντιπαλεύοντας τις πολιτικές που θέλουν τους δήμους ιδιωτικές εταιρείες.
Απαιτούμε και καλούμε τη δημοτική αρχή να παλέψει για:
- Άμεση κρατική επιχορήγηση στο δήμο για να αντιμετωπιστεί η σημερινή κατάσταση.
- Να γίνονται δεκτά όλα τα παιδιά που έχουν κάνει αίτηση για τους παιδικούς σταθμούς, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων.
- Να καταργηθούν τα τροφεία και οι πληρωμές από τους γονείς.
- Αποκλειστικά κρατικούς, δημόσιους, δωρεάν, σύγχρονους και ασφαλείς παιδικούς σταθμούς με σωστή υποδομή και ποιότητα φαγητού.
- Ενιαίο πρόγραμμα προσχολικής αγωγής, ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα.
- Καμία επιχειρηματική δράση στην παιδεία.

Κηφισιά, 14-10-2013
Λαϊκή Συσπείρωση Κηφισιάς

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις